trešdiena, 2009. gada 26. augusts

strauji augošs herbs



cilantro - tas ir tas, ko teicu, ka esmu aizmirsusi - kinza vai koriandrs vai cilantro. ar šādu, nu pilnīgi tik skanīgu kā dziesma nosaukumu tas gan laikam vairāk asv zināms. 

bet man patika internetā šis:  "Cilantro ir ļoti strauji augošs herb, kas var audzēt tikai jebkur. Tas ir relatīvs no burkānu ģimenes, un to dažreiz sauc par Ķīnas pētersīļi un koriandrs. Cilantro faktiski ir lapas un stublāji no koriandra rūpnīcā."

mīlīgi reizēm tie tulkojumi tīmeklī gadās :)

bet cilantro jau tūkstošiem gadu esot bijis pazīstams ēgiptē, indijā un ķīnā, pēc tam tas nonācis arī līdz meksikai un peru, kur joprojām lieliski tiek integrēts asos un ugunīgos ēdienos kopā ar čili. kopš tā laika (kad parādījies meksikā), tas esot kļuvis ļoti populārs asv.   kā var nojaust no internetā teiktā, tad mūsdienās cilantro ir zaudējusi savu popularitāti eiropā, jo vairums eiropiešu nevarot ciest tā smaržu.

cilantro ir grieķu vārds, kas nozīmē "koris", kas angļu valodā nozīmē "bedbug oddly". ķīnā šāda interpetācija neesot saprotama (jāteic, man arī nav īsti skaidrs, kas, pasmaržojot brīniško garšaugu, var likt domāt par bedbug..), viņi (ķīnieši) pievienojot cilantro dažādiem tā sauktajiem "love potions" ēdieniem, jo tam piemītot afrodizika īpašības, kā arī tas simbolizē nemirstību. daudzi arī saka, ka tas ir apetītes veicināšanai. 

cilantro ir interesanta vēsture, tas bieži esot minēts visādos vēsturiskos papīros, tā piemēram, dažas koraindra sēklas tikušas atrastas tutanhamona (?) kapā, arī vecajā derībā esot norādes uz šo augu un zināms pat tas, ka hipokrats esot to lietojis ārstniecībā. senie ēģiptieši izmantojuši cilantro pret galvassāpēm un urīnceļu infekcijām.

ar  cilantro ir tā, ka vai nu to mīl vai ienīst

es to dievinu! 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru