sestdiena, 2009. gada 31. oktobris

vīriešu sieviešu


kad dažiem vīriešiem piedāvā liķieri, viņi paskatās tādu kā aizvainotu, tādu kā izbrīnītu, tādu kā vīpsnājošu aci un atbild: "vai tad mēs izskatāmie pēc tādiem?" jeb "nu nejau tos sieviešu dzērienus, dodiet mums kaut ko īstiem večiem piemērotu! o, konjaciņu!" jeb "jūs ko, lai man dibens aizlīp?" nu, un tādā garā.
citi vīrieši, turpretim, nevien labprāt izvēlās labu, garšas ziņā sabalansētu augļu liķieri, bet pat nekautrējas atzīties, ka jā, viņiem garšo tie krēmīgie.
ir vīrieši, kuri dzerot konjaku, stāsta: "manai sievai arī ļoti garšo konjaks. mēs vispār tikai stipros dzeram."
un ir sievietes, kuras viebjās no aveņu liķiera, tā vietā nopērkot puslitru grapas. ir arī otrādi. visādi ir.
tāpēc, man liekas, pieņēmums, ka vīrieši lopcā asiņainos steikus un sievietes grauž tikai seleriju kātus ir maigi sakot, banāls stereotips. tā es domāju, jā, jo pazīstu vīriešus, kuri ēd salātus un pazīstu sievietes, kuras ēd jēlu gaļu, pazīstu vīriešus, kuriem garšo vaniļas krēms un pazīstu sievietes, kuras kūku vietā daudz labprātāk štopē māgā vīriešu zapti.
pazīstu arī tādus, kuriem garšo viskautkas, neatkarīgi, vai tā sauktajā sabiedrības viedoklī tas tiek piedēvēts vīriešu vai sieviešu šķīvim.
es gan neesmu spēcīga fizioloģijā (kur nu spēcīga, es tajā neesmu pat vāja), iespējams, ka ēšanas paradumu un arī garšu izjūtas atšķirības ir fizioloģiski noteiktas un zināmas atšķirības gribot negribot pastāv, tomēr man liekas, bieži vien šājā tēmā daudzi balstās uz pieņēmumiem, aizspriedumiem un bailēm.
es gan piekrītu faktam, ka ir produkti, kuri ir labvēlīgāki tieši sieviešu organismam vai kuri vērtīgāki vīrīešiem. taču garšu atšķirība?.
internetā bija rakstīts, ka sociologi uzskata, ka gaļas ēšana vīriešiem zināmā mērā ir statusa simbols un varas demonstrēšana, jo daudzu galvā ir iesakņojusies pārliecība, ka salāti, biezpiens un augļi ir «memmīšu» barība.
tāpat viņi minēja, ka sieviešu ēšanas paradumus ļoti lielā mērā ietekmē sabiedrībā valdošais skaistuma kults.
nu lūk.

kautkur lasīju, ka ēšanas (un, visticamāk, arī dzeršanas) paradumi atkarīgi no izglītības līmeņa un vecuma. man liekas, tā nav. vai, precīzāk, tā ir tikai daļēji, jo viss atkarīgs no aizspriedumiem, attieksmes, garšu pieredzes un, manuprāt, galvenais - ēdiena dzēriena kvalitātes.

lai gan, kas viņu zin', ja jau reiz viss ir galvā un ja jau reiz ir divi dažādi dzimumi, tad varbūt tomēr.. ir arī tādi vīriešu ēdieni un sieviešu ēdieni?.
hm..

;)

10 comments:

  1. nu vai noskadroji, kas ir fregāni jeb pareizāk būtu angliski freeganism. varētu vēl papildināt tavu rakstiņu par to, kas kuram labāk garšo un kas ko slavē.

    bet attiecībā uz dzimumu atšķirību pret ēdieniem un garšas izjūtām - pilnīgi noteikti ir lietas, kuras ietiltu kategorijā vīrīeša vai sievietes ēdieni. kas tie būtu, es, protams, nepateikšu. taču, ja pastāv fizioloģiskas atšķirības, hormonālas atšķirības, tad pilnīgi noteikti garšas izjūta nepaliks novārtā.

    AtbildētDzēst
  2. jā, frīgānu padarīšana man nav sveša. jau labu laiku atpakaļ par tādiem uzzināju. man šķiet, pirmoreiz par šiem (kautkādā ziņā liekēžiem, kaut kādā - planētas sanitāriem) man kristi pastāstīja.
    frīgānu gadījumā, man šķiet, būtiskāka ir filozofiskā platforma, dzīves uztvere un sociālā nostāja, ne garša.
    bet, kā jau teicu - lai katrs ēd, ko grib!
    ;)

    AtbildētDzēst
  3. lai ēd, ko grib! man jau likās, ka par to arī ir tavs blogs.

    un par to filosofisko platformu - garša nav tik nesvarīga, jo tu vari būt tādas vai citas pārliecības cilvēks, bet ēst dažas lietas var tikai 1 reizi mūžā!!!

    AtbildētDzēst
  4. protams, ka garša kā pārtikas uzņemšanas procesa blakusparādība arī frīgānu dzīvē ir klātesoša un neizbēgama. un, proatms, ka viņiem var gadīties atrast atkritumos kādu omāru vai vēl ko tikpat ekskluzīvu, vai arī atrast vienkārši to, kas viņiem garšo vislabāk, lai tas būtu banāns, jogurts vai cīsiņš. bet es domāju, ka par garšu kā primāro, kā butiskāko te runāt nav iemesla, jo šādu dzīvesveidu (pārtikas iegūšanas veidu) frīgāni nav izvēlējušīes tāpēc, lai meklētu un atklātu, un izbaudītu jaunas un īpašas garšas, ne jau tāpēc, ka viņi ir gardēdības savdabji vai kautkāds margināļs gardēžu tips. bet tāpēc, lai itkā nebūtu vieni no šīs f***ing patērētāju (pārpatērētāju) sabiedrības. viņi jau savu frīgānošanu balsta ne tiaki uz ēdienu - viņi vispār dzīvo "par velti" no atkritumos atrastiem apģērbiem, plazmas televizoriem un mp3 atskaņotājiem.
    kā saka viņu apjūsmotāji : "vienīgā negatīvā frīgānu dzīves puse ir tā, ka nevari laikus paredzēt, ko ēdīsi" . lūk. viņi ēd, ko var. protams, ka viņiem, tas visticamāķ garšo. bet vai tas ir tik svarīgi, nezinu. galu galā, viņu ēšana atkarīga nevis no pašu vēlmēm, bet no tā, kam tajā dienā tūlit pat beigsies derīguma termiņš.
    ..
    taču, tādā aspēktā, kā šāda veida attieksme pret ēdienu, tas, protams ir interesanti, un varbūt tiešām pelnījis dziļāku painteresēšanos.
    nu, paskatīšos.

    AtbildētDzēst
  5. tieši tā, painteresējies! īpaši jau tāpēc, ka daudz kas nebūtu iespējams kaut vai to pašu fizioloģisko iemeslu dēļ. nu, piemēram, ja kādam frīgānam ir alerģija no kaut kā, tad viņš to nevar ēst, ir tas izmests vēl derīguma termiņa ietvaros vai ne. un ja kāds teiksim ir liels garšas un izmsalcināta ēdiena cienītājs, bet ir izteikts green peace atbalstītājs. viņš būs izteiktas morālās dilemmas priekšā, kad uzzinājis, ka viņa mīļākajā restorānā viņa miļākais ēdiens - steiks tiek pagatavots no vaļa gaļas. tādēļ jāsecina, ka par mistkastē izmestu ēdienu varētu priecāties vien tie, kam ēdiens kā tāds ir vienaldzīgs, zem kā savukārt var slēpties:
    a. maz zināšanu par ēdienu
    b. fizioloģiska nespēja (mazāk garšas kārpiņas nekā vidēji) baudīt ēdienu

    var būt arī citi varianti. taču fakts kā tāds - tas par ko mēs kļūstam vai esam - tam ar ēdienu ir liels sakars!

    AtbildētDzēst
  6. kā pats labi zini - visam ar visu ir sakars ;)

    bet! ko īsti tu gribi pateikt? ..
    man liekas, mēs runājam par vienu un to pašu, kopumā un vispārīgi ņemot.
    jeb arī tu gribi norādīt uz manu nepiedodamo akadēmisko zināšanu un faktu materiāļa trūkumu fizioloģijā (vai gastronomijā) vai uz manu vieglprātīgo attieksmi pret galējību cilvēkiem? ;)
    m?
    :D :D

    AtbildētDzēst
  7. Es arī esmu novērojis, ka ir sieviešu dzērieni un vīriešu dzērieni ... nu, ja runājam par alkoholu :)

    AtbildētDzēst
  8. Man liekas vienalga kas, var gan vieni gan otri dzert ko sirds kāro )))

    AtbildētDzēst
  9. Ir daudz sieviešu kas tikai stipros dzer )))

    AtbildētDzēst