sestdiena, 2010. gada 3. aprīlis

Maira Dobele Helsinkos, speciāli Latvijas Radio.

"somi tur cieņā savus senos ēdienus. viņiem ir pašiem savs Lieldienu pudiņš, ko uz galda liek baltā tāšu turziņā. šim pudiņam ir tikai viena slikta īpašība – tas slikti izskatās..

veikalu plauktos somu lieldienu pudiņš izskatās skaisti. tas uzskatāms par visautentiskāko somu tradicionālo ēdienu, un tiek pagatavots un pasniegts tāšu turziņā. brūnā pudiņa jeb somiski - memmi (mämmi) senā recepte un pasniegšanas tradīcija gan var kļūt par krietnu pārbaudījumu pat eksotiksu ēdienu cienītājiem, kas nav somi un nezina, no kā memmi taisīts. apmulsums iestājas, brūno putras piciņu ieraugot uz šķīvja savā priekšā. memmi pudiņš tā degustētājiem izsauks tikai vienu noteiktu asociāciju – izkārnījumus.

ir kāds vecs un nolietojies joks par memmi, ko parasti stāsta ārzemnieki, kas memmi redz pirmoreiz: vai jūs somi, būdami pedanti un taupīgi, vienu un to pašu ēdienu lietojiet divas reizes? somi par šo joku neapvainojas, jo zina, ka ezotēriskais memmi patiešām izskatās pēc.. kakām. iespējams, ka latvieši drosmīgi nogaršotu īpatno lieldienu pudiņu, jo pēc skata un mazliet arī pēc garšas tas atgādina Latvijā iecienīto maizes zupu. memmi ir pagatavots no rudzu miltiem, saldināta rudzu iesala, raudzēts, tad cepts krāsnī un pāris dienas turēts aukstumā. memmi tiek ēsts pārbērts ar cukuru saldā krējuma peldē.

tradicionāli memmi tika ēsts lielā gavēņa laikā, bet pēdējos gadsimtos tas zināms kā lieldienām raksturīgs saldais ēdiens.
pirms sešiem gadiem somijā nodibināta memmi biedrība, tās dibinātājs, kā varētu domāt, gan nav soms – tas ir bijušais Itāļu vēstniecības somijā šefpavārs ahmeds ladarsi. trīsdesmit gadus somijā dzīvojušais ladarsi uzskata, ka par ēdienu prasti nedrīkst jokot. ahmeds ladarsi ar pārējiem memmi biedrības aktīvistiem ik gadus rīko pasaules čempionātu memmi ēšanā: kurš lieldienu pudiņu skaistāk pasniegs un apēdīs?

ik gadus somi apēd ap 2 miljoniem kilogramu memmi. ir daļa somu, īpaši gados jaunākie, kas memmi nekad nav pagaršojuši un ir tādi, kas bez memmi nevar dzīvot. nesen publicēta ladarsi memmi grāmata – ar vairākiem desmitiem recepšu – memmi maize, cepumi, memmi marmelāde, trifeles, pat memmi pica un makaroni. grāmatas veidotājs ladarsi smej, ka nu jau vairākus gadus ar viņu visi vēlas runāt par memmi.
– memmi - tā ir gaumes lieta. vienam garšo, otram nē. nu kas tur var būt grūts – tā taču ir krāsnī pagatavota rudzu biezputra!"

un es jums saku -
memmīgas nē, bet priecīgas!!
ne tikai lieldienas!
;)

2 komentāri:

  1. Apsveicu ar pirmo aprīļa rakstu!!!
    nu bet par ceļojumu nekādu gardēža vai vienkārši ēža atklājumi nebūs?

    AtbildētDzēst
  2. ceļojums jau īsti nebij. mazs izbrauciens ar kuģīti..
    ;)

    AtbildētDzēst