piektdiena, 2009. gada 11. septembris

visa sāls .. ir garšvielās

vairāk kā citām reizēm, vakardienas seminārā tika skarta sāls tēma. ne jau tā baigi dziļi un pētnieciski, bet ar tādu kā mazu izbrīnu, kā patīkamu atklājumu lielākajai apmeklētāju daļai, ka arī bez sāls ēdiens garšo!
mēs gatavojot tikpāt kā nelietojam sāli. piparus - jā, garšaugus - aumaļām, eļļas & etiķus - bagātīgi pēc vajadzības, sāli - minimāli, reti un maz.
neprasās. 

visi atdzina, ka ikdienā sāls jau bieži vien ir kā ieradums nevis reāla nepieciešamība. 
bez šaubām, sāls, tāpat kā cukurs (arī etiķis) kalpo kā garšas pastiprinātājs, bet bieži vien cilvēki pārspīlē ar to, tādā veidā pilnīgi iznīcinot ēdiena īsto garšu.
ar sāli viss garšo vienādi. ar sāli mēģinam noslēpt neprasmi/nevēlēšānos/neizdošanos izmantot garšvielas un sabalansēt ēdiena sastāvdaļas, lai panāktu pilnīgu un bagātu garšu. ar sāli vienkārši ejam vieglāko ceļu, nogalinot garšas kārpiņu jūtīgo spēju uztaustīt vissmalkākās ēdiena nianses.

bet, protams, ja prasās, tad labāk kaisīt sāli uz rētam, nevis vegetu..


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru