ceturtdiena, 2009. gada 8. oktobris

..labi, ka zinu kāpēc..

šodien pēkšņi (ne no šā, ne no tā) visu laiku rūgta garša mutē. ēd, ko gribi vai neēd vispār - vienalga. 
 nepatīkami. diskomforts. nepāriet. 
pameklēju internetā, kas tam varētu būt par iemeslu, un lūk, kāds ieraksts piesaistīja manu uzmanību:
"Piektdien Purvciema tirgū nopirkām ciedru riekstus. Ēdām visa ģimene. Pēc divām dienām visiem parādījās rūgta garša mutē. Ēdot ābolu, maizi, pelmeņus.. vienalga ko, viss bija rūgts. :( Meklējot Internetā pēc padomiem (latviešu, krievu mājas lapās) atrādām vairāk kā 300 atsauksmes par rūgtu garšu pēc ciedru riekstiem, kas var ilgt līdz pat nedēļai.
Uzzinājām, ka attīrīti ciedru rieksti var stāvēt tikai 2 nedēļas. Ilgākai saglabāšanai tos apstrādā. Rieksti var būt arī veci. Visi šie iemesli tik un tā noved pie viena - aknu traumēšanas/saindēšanas. Žultij izdaloties, parādās šī nepatīkamā garša mutē.
Visi iesaka dzert pēc iespējas vairāk ūdens, lai attīrītu aknas un organismu. Nekvalitatīvu riekstu partija."

vai tiešām?..

6 komentāri:

  1. tiesaam taa ir. http://www.signis.lv/sokolades-cepumi/ ar ciedru riekstiem un nevis apmierināti radi un draugi, bet rūgta garša visiem.

    AtbildētDzēst
  2. man ārsts reiz teica, ka rudenī ļoti daudziem cilvēkiem ir tipiski rūgta garša mutē. diezin vai tas dēļ riekstiem.. bet ok, lai būtu dēļ tiem. kas tik pasaulē nav noticis dēļ riekstiem...

    AtbildētDzēst
  3. nu tad šis man būs pirmais tāds rudens.. ;)
    es gan vairāk sliecos piekrist viedoklim (un man tas šķiet saprotamāk un izskaidrojamāk), ka tas ir no kaut kā, ko aknām grūti "saprast". vai nu tie būtu veci rieksti vai pārāk lieli burkāni.. :D
    taču doma, ka rūgta garša mutē ir no skatīšanās uz sārtām kļavu lapām vai gumijnieku uzvilkšanas, mani uzrunā tikpat daudz, cik ticējums, ka drupačas no galda nevar slaucīt ar pliku roku, jo tad vīrs būs plikpaurains :D :D
    un es ticu, ka tas, ka rudenī, tieši rudenī, tik daudziem , kā ārsts saka, esot tā tipiskā rūgtā garša, ir izskaidrojams. nevis vienkārši rudens kā tāds vainīgs ;)

    AtbildētDzēst
  4. protams, ka tas nav dēļ lapkriša vai vēsā lietus. tas, ka šis rūgtums parādās rudenī - ir saistīts ar cilvēka fizioloģiju, kas acīmredzot uz dažādām lietām reaģē šādi tieši rudenī (arī dēļ ēdiena, arī deļ riekstiem, arī dēļ vēl viskautkā..) man vienkārši tā ir bijis 3 rudeņus. tpfu tpfu tpfu šogad nav...

    AtbildētDzēst
  5. ;)
    un tomēr..
    signis (kā viņa lapā lasāms) cepumus cepis vasarā (jūlijā),
    mans iekopētais interneta komentārs publicēts ziemā (decembrī)..
    kā izskaidrosiet šo? ;)
    lai gan es, protams, piekrītu, ka, rūgtajai garšai rudens laikā ir saistība ar fizioloģiju, varbūt pat drīzāk ar TIEŠI rudenim raksturīgu ēdienkarti?..
    jāutājums paliek atklāts, vien labi, ka simptomi pārgājuši! ;)

    AtbildētDzēst
  6. Tikko šo izlasīju, un, manuprāt, tā ir gan, jo divi draugi sūdzējās par rūgtu garšu, un pirms divām dienām bija ēduši daudz ciedru riekstu.

    AtbildētDzēst