piektdiena, 2010. gada 23. aprīlis

skalopi, šrimpi un oktapusi

ja gribētu raksturot, cik ļoti pašiem mums patīk jūras veltes, tad stāstītu, ka vakar pēc semināra kārām acīm spīdot, vilkām ārā no atkritumu kastes mazu astoņkājīti ar dažām nokostām kājiņām, lai izbaudītu tvirto, nedaudz krimšķīgo oktapusa galviņu..;)
taču nē, to es nestāstīšu.

jo mūsu dziļo cieņu un mīlestību jūras veltēm vakar apliecināja veseli 4 bagātīgi ēdieni - pirmajā bija slavenā (nu jau pārāk slavenā un izslavētā ;) ) jūras velšu zupa ar kokosriekstu pienu un dažādām austrumnieciskām garšvielām, kā piemēram, ingvers, garam masala, kumins utml. tajā zupā bija foršas un maigas, sulīgas un gaļīgas jūras gaiļa un sviesta zivs filejiņas, arī mīdijas, daži baby astoņkājīši un lielās gardās tīģergarneles!

ar to prieki tikai sākās, jo tālāk sekoja brīnišķīgi viegla, bet pilnīga uzkoda - jūras ķemmītes ar viegli blanšētiem un mazliet apgrilētiem sparģelīšiem, pārslacītiem ar rieksu eļļu, kārtojuma pamatā bija smalkos kubiņos sagriezta selerijas sakne, sutināta savā sulā un bagātināta ar mango etiķi. to visu svaigi papildināja svaigu spinata lapiņu un rukolas maisījums, apjaukts pirmā spieduma olīveļļā un kalamansi etiķī.
tagad, kad nāks ārā arī svaigie vietējie spargeļi un tad, kad tiks vilkti ārā grili, šads elegants uzkožamais, lai ar izklausās sarežģīti, patiesībā būs dikti ā†ri un vienkārši pagatavojams, bet pārsteigs ikvienu garšas kārpiņu.

nu, un tad plustoši un pašsaprotami nāca mazliet nopietnāku ēdienu kārta un nākamais, kā tilts starp uzkodu un pamatēdienu - grilēta (cepeškrāsnī cepta) ātes fileja ar tomātu, avokado un svaigas kinzas salsu. tā āte izskatījās ārkārtīgi laba - tāda, ka vārda tiešā nozīmē gribējās skrubināt kaut ādu no follija, bet nu nebija jau ko skrubināt.. ;)

un tad vēl viens, tāds ne pārak cēls, bet principā sātīgs ēdiens - bulgurs ar novārītiem astoņkājīšiem, mazajām garnelītēm un maigiem dārzeņiem.
šis jau tāds parasts ēdiens, nekas īpašs, nekas saistošs, tāds sajaukums, ko mazliet īpašāku padara trifeļu eļļa.
bet man likās gards, jo bulguru novārījām astoņkājīšu buljonā, un dārzeņus apcepot, apslacījām tos ar ābolu un medus etiķi. un faktiski, ja grib labi paēst, šis ēdiens nodrošina pilnu vēderu!

un viss.

tomēr nē, vēl jau tie vīni. tie vīni.. mmm. vinho verde ievadā un rieslings lenz izskaņā bija kā absolūti meistarīgas piespēles, ko jūras velšu ēdieni nekļūdīgi uztvēra un raidīja baudas un jauki pavasarīga vakara vārtos!

paldies tiem, kam garšoja!

tikai rīga,, tpfu, nē - tikai veltes, tikai no jūras! tikai veltes, tikai no jūras...
:)))

2 komentāri:

  1. Un ne vārda par labāko no labākajiem? Kārdināšoko no noslēpumainākajiem?? Visu saldēdienu apogeju - sierbumbierābollaimi???
    Šorīt brokastīs pagatavoju putraimu-parmezāna-trifeļeļļas brīnumu. Aizgāja uz urrā!
    Pusdienās bija juras veltes kokosu pienā. Nerimstošas ovācijas un papildporcijas!
    Bet vakars smaržoja pēc bumbiera,grauzdētiem valriekstiem un kazas siera - mmmmmmm, tas tika vienbalsīgi atzīts par dienas favorītu!!!
    Paldies, ka jūs esat!!!! :)

    AtbildētDzēst
  2. bumbierpīrāgs, jūras velte nebūdams, bet, protams, būdams tik labs, pelnījis atsevišķu stāstu ;)
    paldies, ka esat jūs!! kas ēd, taisa un priecājās!!! ;)

    AtbildētDzēst