trešdiena, 2009. gada 14. oktobris
silta tēja pret aukstu vēju
laiks šodien ārā tāds, kā uz pasaules galu.
bet tas nekas.
kad no rīta burkānu seleriju ābolu sula ar omega 3-6-9 iedzerta, kad galva no mīkstā lakata iztīstīta, kad kļavu un apšu, un visādas citādas ģīmī sapūstās lapas notraustas, tad var mierīgi uztaisīt siltu tēju (konkrētajā gadījumā - vilkābele&citronmelisa) no tēju kārbiņas un sākt strādāt.
dzeriet tējas! siltas un smaržīgas. kā mums pēdējā seminārā stāstīja klausītāja, tad siltu organismam esot patīkamāk uzņemt un vieglāk pārstrādāt!
bet - vai zinājāt, ka garšu pasaules korifeji runā par tādu jēdzienu kā tējas un ēdienu saderība?
tēja, vai ziniet, esot gardēžu dzēriens (un es tam pilnībā piekrītu!!) un nereti tiek lietota kopā ar dažādiem izsmalcinātiem ēdieniem. tomēr ne katra tēja ar katru ēdienu kopā sasniedzot patiesu garšas simfoniju. tāpat kā vīni, arī tēja pie ēdiena esot jāizvēlas īpaša. nu, piemēram, kā viņi te iesaka -
kontinentāla stila brokastis (maizītes, siers, ievārījums u.c.) – juņnaņas, ceilonas, indonēzijas, asamas (Assam), doors, terai, travancore, nilgiri, kenijas, dardžilingas (Darjeeling).
angļu stila brokastis (cepts ēdiens, olas, kūpināta zivs, šķiņķis un bekons) – ceilonas, kenijas, visas āfrikāņu markas, asamas, tarry soucbong, lapsang soucbong.
viegli dārzeņu ēdieni – juņnaņas, lapsang soucbong, ceilonas, dardžilingas, asamas, oolong, zaļās tējas.
asie ēdieni – keemun, ceilonas, oolong, dardžilingas, zaļās tējas, jasmīnu tējas, lapsang soucbong.
stipri sieri – lapsang soucbong, earl grey, zaļās tējas.
zivis – oolong, kūpinātās tējas (smoked), earl grey, dardžilingas, zaļās tējas.
gaļa un medījums – earl gray, lapsang soucbong, kenijas un jasmīnu.
mājputni – lapsang soucbong, dardžilingas, oolong, jasmīnu.
pēc maltītes – baltās un zaļās tējas, keemun, oolong, dardžilingas.
nu, pamēģiniet!
Abonēt:
Ziņas komentāri (Atom)
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru