sestdiena, 2009. gada 10. oktobris

starp citu,

ja jau par buljonu, tad iesaku katram un ikvienam nepaslinkot un veltīt 3 minūtes mēnesī, lai samestu lielākā katlā tos pašus vistu spārnus vai kājas vai vislētāk un viskaulaināk - muguriņas, (vai arī kādu liellopa kaulu), sīpolu, burkānu, melnos piparu graudus, kādu ķiploka zobiņu, maķenīt selerijas saknes, ja ir, puravu, ja gribās, pētersīļa kātus un vēl visādus garšaugus, kas nu liekas piemēroti, pieliet ūdeni un likt uz uguns, lai savā nodabā kādas vairākas stundas tas viss vārās un pieņemās sātīgumā un garšīgumā. 
pēc tam tādu smaržīgugaršīgu mājas buljoniņu sapildīt mazākos vai kādos nu vajag trauciņos un likt saldētavā! ideāli, lai pēc tam ērti un ātri vārītu zupas, taisītu mērces, gatavotu sautējumus..
kā mēs semināros nenoguruši atkārtojam - nu, lūdzu, gardēži un labas garšas cienītāji - neizmantojiet tos presētos buljona kubiciņus!!
patiesībā, jūs itin vienkārši varat pagatavot paši savus! daudz labākus! aiziet!!

[neliela atkāpe par godu tiem, kas gaļu un tās produktus neatdzīst par uzturā lietojamiem - mierīgi varat savārīt katlu ar dārzeņu buljonu, ņemot tā pavairāk gan burkānu, gan sīpolu, gan kāposta kacenu, obligāti šajā gadījum arī seleriju sakni un purava kātu, un pastinakus un vēl visādas saknes, lai garša bagātāka]

4 komentāri:

  1. tikai ar dārzeņiem vien nekad nedabūt UMAMI garšu...
    un ko es varu teikt, ja jau daba apveltījusi ar tādu garšas izjūtu kā umami, tad skaidrs, ka cilvēkam gaļa ir jāēd!

    AtbildētDzēst
  2. par umami var uzzināt kaut vai wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Umami

    AtbildētDzēst
  3. nu labi, labi..
    tā ir.
    BET ir jau tādi, kas dzīvnieku produktus ni un ni. tad nu arī tiem nevajadzētu palikt bez buljona vai izmantot dārzeņu buljona kubiciņus, lai arī umami ar dārzeņiem nesasniegt. ;)
    un ne vienmēr un ne visur arī to umami vajag.. ;)
    bet principā es tev piekrītu.

    AtbildētDzēst
  4. Es ar tā tagad daru pēc Vinetas un Kaspara ieteikuma. Daudz labāk nekā buljona kubiciņi un ļoti veselīgi. :)

    AtbildētDzēst